Kulturbygging med tusenvis av nye arbeidsplasser?

Ideen ble publisert 8.april 2016. Og sendt til Regjeringen. Som en idé for å skape arbeidsplasser i Norge. I dag lanserte Sylvi Listhaug en plan om at asylanter skal lage lunsj på norske skoler. Det kan være en god variant av ideen. Men jeg tror at den norske matkulturen bør få komme fram.

Denne idéen er for god til at den skal dø uten  at noen som kan gjennomføre den har sett den. Den kan forandre og forbedre norsk skole med ett slag, den kan styrke norsk kultur (intet mindre), den kan være et viktig redskap for kommunene i nedgangstider – og den kan redusere den økende arbeidsledigheten.

En sjelden gang kan en Regjering gjøre noe for historiebøkene.

Norge er et lite land og vi påvirkes kulturelt fra alle kanter. Sverige, USA, Frankrike, Kina, alle store kulturnasjoner og alle ønsker å påvirke norsk kultur.

Norge har også vært et fattig land hvor nøysomhet har vært idealet. Vår nøysomhet har vært synonymt med den gerhardsen´ske matpakka. Matkultur har vært snobberi.

Men Norge har kommet nærmere verden. Nordmenn reiser mye og ser mye. Vi elsker å prøve ny mat og spennende retter. Den digitale revolusjonen gjør at vi lever i en global verden. Vi har sågar en rekke kokker som er i virkelig verdensklasse. Og sist, men ikke minst, så har vi råvarer som tåler enhver sammenligning. Vårt fremste varemerke, fisk, er verdens beste. Intet mindre.

Har vi en matkultur? Ja, definitivt. Men hvor er den? Gastronomisk Institutt? Oro? Peppe´s Pizza?

DET VARME MÅLTIDET

Norge er et av de få land, om noe, som ikke har varm lunsj som standard i skolen. De fleste land vi kan sammenligne oss med har gjort dette så lenge noen kan huske. Den varme lunsjen bidrar selvsagt til at barna får et godt måltid å jobbe på. I tillegg bidrar lunsjen også til å styrke landets mattradisjon.

Jeg vet mest om Frankrike og kanskje Sverige. I Frankrike henger ukens meny på skoleporten, forrett, hovedrett og dessert – hver dag.

Matkulturen i disse landene er en viktig del av kulturen. Den handler om mye mer enn å spise, det handler om et måltid sammen med skolekamerater, de handler om samhandling, det handler om folkeskikk, og det handler om å bli kjent med god og vel tilberedt mat i ung alder. Frossenpizzaen kommer tidsnok. Men ikke før barnet har blitt presentert for norsk matkultur.

Her kan norske barn bli kjent med norsk matkultur og norsk kjøkken. Her kan vi lære dem både mattkultur og verdien av det gode måltidet. Dette er de fleste enige i. Men som så ofte ellers strander det på spørsmålet om penger. Vi husker med gru finansminister Halvorsens varme måltid som skrumpet inn til et stakkars eple.

MOTKONJUNKTURPOLITIKK MED MENING

Tidligere finansminister Per Kleppe innførte som som ble døpt for Motkonjunkturpolitikk. Det vil si, han sørget for at det offentlige ansatte tusenvis av ledige som ellers ikke ville fått jobb. Dette slo positivt ut på alle statistikker. Ulemper var at vi fikk et uforholdsmessig stort byråkrati.

Hva om Regjeringen nå gjennomførte et tilsvarende løft? Men nå med klart fokus på at dette er en nasjonal dugnad for den norske matkulturen og for skolene våre, for ungene våre, for fremtiden vår og for vår kultur generelt i et langsiktig perspektiv?

TUSENVIS AV MENINGSFYLTE ARBEIDSPLASSER

Et slikt løft ville skape titusenvis av meningsfylte arbeidsplasser lokalt. Det ville skape et helt nytt marked for kortreist mat. Og det ville skje ifra de store byene til de de fjerneste utkantstrøk. Arbeidsplasser ville bli skapt, i mange slags yrker, fra ingeniører til serveringspersonale. Det ville også bli behov for mange, mange av de som blir overflødige ved den fremtidige kommunesammenslåingen, både i administrasjon, prosjektering og drift. Tenk bare å kunne tilby Stavanger-regionen noe slikt i en krisetid.

MATEN SOM KASTES

Disse nybygde skolekantinene ville være perfekte partnere med den lokale handelen for levering av varer som var på vei ut på dato, f eks. Det profesjonelle kjøkkenet kunne være en spydspiss for å lære fremtidige småbarnsfamilier hvordan mat skal respekteres og utnyttes. Dette ville være en vinn-vinn for alle parter.

Noen ganger kan Staten gå inn og gjøre noe varig for kulturen. Det kan den nå.

  1. Fase Prosjektering

Arkitekter, ingeniører, prosjektledere og andre yrkesgrupper ville bli involvert. Mange, mange lokale jobber med mening. Gjennomføring av studiereiser til land som har gjort dette lenge, Sverige, Frankrike. Lære av dem som kan dette.

2. Fase Bygging

Bygging av skolekantiner, tilbygg eller nybygg, hva vet jeg. Dette vil være en gavepakke til lokale byggmestre og entreprenører. Man kunne sette en standard for hvitt arbeid, og dermed få bukt med mye svart arbeid lokalt.

3. Fase Drift

Tusenvis av lokale arbeidsplasser med mening. Fra kokker og serveringspersonale, fra administratorer til sjåfører. Mange av plassene ville være for ikke-akademikere og lærlinger.

Det handler selvsagt om penger. Men finansiering kan være så mangt.

  1. Staten kan betale alt
  2. Staten kan samarbeide med private om både prosjektering, bygging og drift
  3. Private kan bygge, Staten kan leie
  4. Staten kan bygge, private kan overta driften

 

 

Norge er et av verdens rikeste land. Hvorfor ikke bruke noe av rikdommen på meningsfylte offentlige jobber som gir noe tilbake til samfunnet vårt, nemlig oppbygging og styrking av en norsk matkultur.

Oslo, 8. april 2016

Øystein Svarød, Oslo

Reklamer

Om oysv

En mann som forsøker å forstå grensesnittet mellom teknologi og humane fag, mellom fortid og nåtid, mellom konservativ og progressiv. Uforbederlig elsker av bøker og kunst. En mann som elsker sin familie.
Dette innlegget ble publisert i Business. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s