En fremtid uten jobber

Hvor engstelige bør vi være for at roboter skal ta jobber og fremtid fra oss selv og våre barn? Det har vært skrevet bøker om dette fra 40-tallet og oppover. Det har vært fascinerende, men panikken har ikke brutt ut. Men bør vi være mer engstelige nå? Og i tilfelle hvorfor?

Financial Times har kåret en bok om roboter til Årets Viktigste bok i 2015. Da kan det være fornuftig å rette seg opp og følge med.

Martin Ford har skrevet en bok, Rise of the Robots: (Technology and the Threat of a Jobless Future)som beskriver en ganske dyster fremtid hvor roboter overtar det meste av de jobbene som finnes i dag. En fremtid hvor milliarder av mennesker i den globale arbeidsstyrken taper i konkurransen mot stadig smartere roboter eller automatiserte arbeidsoperasjoner.

Vi snakker ikke lenger om lavtlønte jobber, f. eks.  medarbeiderne i kassa som gradvis ser ut til å bli fortrengt av smarte skannere. I en nær fremtid ser man også hvordan advokater, journalister og andre høyinntektsgrupper kan erstattes av roboter. Da er det flere som reagerer.

Fords premiss er at disse robotene, det dreier seg om at alt fra  e-handel, automatiseringsteknikk og kunstig intelligens til programvare, cloud computing, algoritmer og selv faktiske roboter – er klare til å desimere den globale jobbmarkedet i løpet av de neste tiårene. Hva gjør vi da?

 

Vi kan ikke forutsette av innovasjonen og innovatørene stopper opp av hensyn til problemstillingen. Vi kan heller ikke tro at mennesker vil skjerpe seg og utkonkurrere robotene. Finnes det i det hele tatt noen svar? Fords revolusjonerende  forslag er en minstelønn til alle. Dette er en løsning som iallfall juryen ikke er enstemmig positiv til. Reid Hoffmann, co-founder av LinkedIn og en av Silicon Valleys mest respekterte, sier: «Jeg tror basisinntekt må være en aller siste utvei, og jeg tror ikke vi har kommet dit ennå.» Men Hoffmann kommer ikke med noe alternativ.

Martin Ford har en sterk melding. Den massive jobbkrisen vil komme, sier han. FT er enig – kanskje ikke enstemmig, men nok til å gi Fords Rise of the Robots prisen for årets viktigste bok.

Det er på tide å begynne å lete etter måter å løse vår verdens fremtid. De gode nyhetene er at vi til slutt kan erkjenne det digitale problemet. Den dårlige nyheten er at problemet blir større med hver eneste smarte maskin som produseres. Så nå er utfordringen å finne løsninger på jobbkrisen.

Vi er nødt til å få kontroll på fremtiden før den kontrollerer oss.

Reklamer

Om oysv

En mann som forsøker å forstå grensesnittet mellom teknologi og humane fag, mellom fortid og nåtid, mellom konservativ og progressiv. Uforbederlig elsker av bøker og kunst. En mann som elsker sin familie.
Dette innlegget ble publisert i Business og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s